Tulvat/Floods

KUVAT: Pyry Pietiläinen

Surffarit kesyttivät Vantaankosken sunnuntaina – katso kuvat! – Kotimaan uutiset – Ilta-Sanomat.

Suomi ei ole valtameren äärellä. Siksi suomisurffarit tunnetaan sitkeydestään ja kekseliäisyydestään: he etsivät sopivat aallot vaikka Vantaankoskesta.

Kokeneet suomisurffarit Jari-Pekka Korjus ja Miska Merentie vetivät sunnuntai-iltana neopreenipuvut niskaansa ja ottivat laudat allensa Vantaalla. Virtaus Vantaankoskessa oli sen verran hyvä, että heillä oli tarkoitus hypätä laudalla aallolle.

– Tarkoitus oli, että köyden avulla pääsisi aallon päälle. Aalto ei ollut kuitenkaan ihan tarpeeksi voimakas, joten köyttä piti käyttää koko ajan. Hyvin he pysyivät kyllä laudalla, kertoo kuvat ottanut surffikaveri Pyry Pietiläinen.

Parin tunnin surffituokio illalla kello 18 aikaan keräsi myös paljon yleisöä aurinkoiselle Vantaankoskelle. Vesi oli vielä kylmää, mutta se ei ole lajin harrastajille mitenkään uutta.

Pietiläinen on itsekin kokeillut aiemmin koskisurffausta. Hän kertoo, ettei siinä liikuta virran mukana vaan lautailija voi tehdä temppuja ja käännöksiä paikallaan. Tyyli on siis sama kuin temppuja kajakeillaan tekevillä koskimelojilla. Korjus ja Merentie korkkasivat Vantaankosken kuohut ensimmäistä kertaa.

Jääpato piti pyhäjokisia jännityksessä

Tulviva joki uhkasi kastella jälleen kunnan keskustan omakoti- ja rivitaloja

22.4.2013 Tapio Mainio

Helsingin Sanomat Kuva:Kai Tirkkonen

Pelastuslaitoksen työntekijät seurasivat vedenpinnan nousua Pyhäjoella sunnuntaina. Jääpato uhkasi nostaa vesiä ja kastella jälleen keskustan taloja.

Pelastuslaitoksen työntekijät seurasivat vedenpinnan nousua Pyhäjoella sunnuntaina. Jääpato uhkasi nostaa vesiä ja kastella jälleen keskustan taloja. Pelastuslaitos tiedotti illalla, että vedenpinnan nousu oli pysähtynyt Pyhäjoella. Etelässä tulvahuiput on ohitettu.

Jääpadot pitivät jännityksessä keskustan asukkaita sunnuntaina Pyhäjoella Pohjois-Pohjanmaalla. Yläjuoksulta liikkeelle lähtenyt kahden kilometrin pituinen jääpato uhkasi lauantaina kastuneita omakoti- ja rivitaloja uudelleen.

Eläkeläiset Tapio Viirret ja Eino Pyhäluoto seurasivat tilanteen kehittymistä Pyhäjoen ylittävältä sillalta satojen pyhäjokisten kanssa.

”Uusi jääpato juuttui illalla Pyhäjoessa olevaan saareen noin viisi kilometriä keskustasta ylävirtaan. Tilanne on nyt vakaa”, kertoi vs. pelastusjohtaja Jarmo Haapanen.

Pelastuslaitos tiedotti illalla kello yhdeksän aikaan, että veden nousu oli pysähtynyt.

Pelastuslaitoksen mukaan välitön vaaratilanne oli keskustassa ohi, ja vaara-alueen ihmiset saivat palata koteihinsa.

Jääpadon nostattama jokivesi kasteli lauantaina yhdeksän omakotitaloa ja kaksi rivitaloasuntoa. Palokunta evakuoi 30 ihmistä.

Ihmisiä kehotettiin sunnuntaina poistumaan tulvan uhkaamalta alueelta. Vaarallinen alue oli eristetty lippusiimalla.

Palokunta varautui evakuoimaan uudelleen ranta-asukkaat, jos jäät nostavat tulvaveden keskustan alueella. Paikalle oli hälytetty myös useita pintapelastajia.

Pelastuslaitos jatkoi tilanteen seuraamista yön yli.

Kiiminkijoen sivuhaaraan muodostunut jääpato tulvi tielle ja kasteli yhden kesämökin puolestaan Haukiputaalla sunnuntaina.

”Vettä tulvi talojen pihoille myös Haukiputaan Pohjolaopiston kohdalla Kiiminkijokea. Tulva helpottui, kun jääpato saatiin purettua reunasta kaivinkoneen avulla”, kertoi ympäristöinsinööri Olli Utriainen Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

Jääpadot ovat aiheuttaneet ongelmia lisäksi ainakin Tomujoella, Lamujoella, Temmesjoella ja Tyrnäväjoella.

Myös Siikajoen ja Kuivajoen alaosan jäät olivat liikkeessä sunnuntaina.

Sen sijaan Etelä-Pohjanmaalla jääpatojen uhka on jo väistynyt, vaikka vettä on runsaasti Kyrönjoessa.

Etelä-Suomessa tulvahuiput ovat ohitettu, ja vedenpinta on kääntynyt laskuun Vantaanjoella, Mustijoella, Porvoonjoella, Siuntionjoen alaosalla sekä rannikon pienillä vesistöalueilla.

Tapio Mainio HS
Pyhäjoki

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s