Kuva

KALLIO

Koti uskonto ja isänmaa

Kallion kirkko

CITY: Kallio Face-lift. ( Pätkin artikkelia ihan törkeästi ! Suurin osa kuvista on sentään omia…)

”   Kallio on aina ollut Helsingin jännittävin kaupunginosa. Onko siitä tulossa myös bar hoppingin ja uuden svengaavan keskiluokan kehto? Vai miksi ihmeessä Uudenmaankadun ravintolailmiön tekijät ovat suunnanneet katseena pitkälle Pitkänsillan tuolle puolen?

Uskali perusti kahvilatyylisen ravintola Kuulan Vaasankadulle kolme vuotta sitten. Siinä ajassa muutkin yrittäjät ovat havainneet Kallion keskiluokan nautiskelupotentiaalin: Kolan naapurissa on internet-kahvila. Hieman kauempana Kurvista ravintola Kuikan listalta löytyy yli sata eri olutmerkkiä.

“Verrattuna keskustaan täällä on helppo olla”

, Uskali toteaa. “Oli mullakin ennakkoluuloja, mutta Kalliohan rauhoittunut ihan helkkaristi. Malmilla on paljon pelottavampaa!”

Kuluvan vuoden aikana on alkanut tuntua siltä, että Kalliossa on kaikki: Happoradion hittibiisi, kiinnostavimmat liikkeet ja uudet baarit.

Alue elää kirjavuutensa vuoksi jatkuvassa käymistilassa.

Nyt muutos on silminnähtävä: hiljalleen siivottu työväenkulttuurin kehto on pessyt kasvonsa ja nousee Punavuoren rinnalle keskustan vakavana

barhopping

-kilpailijana

Kalliosta ei kuppiloita puutu.

Vuonna 1990 ravintoloita oli Kalliossa 24.

Vuonna 1998 luku oli jo 44. Samana vuonna tuhatta 15 vuotta täyttänyttä kalliolaista kohden asiakaspaikkoja oli noin 359, eli

yhtä ravintolan tuolia oli jakamassa noin kolme kalliolaista.

Vertailun vuoksi itäisen suurpiirin alueella yhtä tuolia jakoi noin viisi asiakasta. Nykyään anniskelupaikkojen lukumäärä on vähintään tuplakokoa laskutavasta riippuen. Joidenkin

arvoiden mukaan kuppiloita olisi nykyään jo yli sata.

Pasi Mäenpään tutkimuksen mukaan alue keskiluokkaistui 1980-luvulla.

Uuden keskiluokan edustaja on alle 40-vuotias,

kuten noin puolet Kallion asukkaista. Hän on korkeakoulutettu. Hän asuu yksin tai kaksin kuten 86 prosenttia Mäenpään haastattelemista kalliolaisista. Kallion uuden keskiluokan edustajista noin 40 prosenttia on viettänyt lapsuutensa maaseudulla.

1980-luvun puolivälissä Kallion alueelle muuttaneista lähes 60 prosenttia oli 20-29 -vuotiaita. Samassa ikäluokassa pois muuttaneita oli 43 prosenttia, eli kahta lähtijää kohden saapujia oli kolme. Keskiluokkaistuessaan Kalliosta tuli myös lähes lapseton: lähtijöistä lapsia oli kahdeksalla prosentilla, saapujista vain kolmella.

Syitä profiilin nousulle on useita: työpaikkarakenne on muuttunut keskustakeskeiseksi toimistotyöksi.

Kallio on lähellä keskustaa, eikä valkokaulustyöläisen matka konttorialueille ole pitkä. Urbanisoituminen on myös hajottanut perinteisen perhemuodon, jolloin lasten lukumäärä ei edellytä suurta asuntoa.

Lisäksi

Kallio on ollut helppo ja melko edullinen ratkaisu muualta maasta muuttavalle,

joka ei ole sisäistänyt

asuinalueiden välistä statuserottelua.

Romantisoitu menneisyys suo mahdollisuuden

sosiaaliseen monimuotoisuuteen,

joka tuntuu viehättävän uutta keskiluokkaa.

Kallion keskiluokkaisimpina pidetyt alueet ovat

kummitustalo

Siltasaari

( yllä ) Hakaniemen kupeessa sekä

Torkkelinmäki12.

Torkkelinmäki,

jota vanhempi väestö nimittää osuvasti Kallion Kaivopuistoksi. Sörnäisiin vuonna 2000 kohonnut

Lintulahti

lintulahdenkatua

vetää puoleensa uutta keskiluokkaa, jopa lapsiperheitä. Täällä asuvat Henry Saaren lisäksi Kallion snobit: he ovat siekailemattoman ylpeitä uusista, vaaleista asunnoistaan. Voipa lintulahtelaiskämpästä löytyä poreallaskin. Verrattuna Torkkelinmäen paikoittaiseen ahtauteen nämä tuoreet tornitalot ovat moderneja ja mukavia.

Hämeentien alkupäässä aikuisempi väki viihdyttää itseään Komediateatteri Areenassa, johon Laila Kinnusesta kertova näytelmä veti alkuvuodesta jonoja. Ryhmäteatterin näyttelijöitä, kuten Kristo Salmisen, saattaa bongata Ryhmiksen liepeiltä Pengerkadulta. Taidegallerioitakin on kolme, noin yksi neliökilometriä kohden.

Puhumattakaan kahdesta taidepainotteisesta lukiosta:

Lukio 1

jotka molemmat sijaitsevat Torkkelinmäellä. Kallion ilmaisutaidon lukiossa on perustettu muunmuassa Ultra Bra-yhtye, ja nuoret taideopiskelijat näkyvät myös alueen katukuvassa.

Harjun nuorisotalo Aleksis Kiven kadulla on

entinen ruumishuone,

1920-luvulla rakennettu ylpeä pytinki. Oven yläpuolella lukee latinaksi

ikuista ihmiselle on vain kuolema.

Kalseissa puitteissa ovat pitäneet bänditreenejä esimerkiksi Don Huonot, Zen Cafe ja Kauko Röyhkä.

Aleksis Kiven katu herättää edelleen mielikuvan siitä kulttuurista, jota ilmentävät lukemattomat thai-hieromalaitokset. Perinteisiä seksitarvikeliikkeitä alueella on yhteensä noin parikymmentä.

Aikuisten lelukaupan ikkunassa Viidenellä linjalla lukee Kaikista seksuaalisista poikkeavuuksista kummallisin on siveys.

“Jossain paikoissa on näitä ulkomaalaisia ulpukoita. Kaupallisia prinsessoja siis. Multakin kysellään joskus että mistä saa lisäpalveluita. Mutta en neuvo. Sanon että mene katteleen.”

Ongelmia saattaa silti tulla: tiettävästi hieromalaitokset tulevat ja menevät kiihkeässä tahdissa. Asiaan perehtyneet väittävätkin, että thai-hieronta olisi lähinnä rahanpesua.

“Kolmisen vuotta sitten EVR rikkoi täällä alan liikkeiden ikkunoita. Sellaisella vasaralla mitä busseissa on. Pieniä, nättejä reikiä. Ja punaisella spraylla että EVR.” Miksi ihmeessä?

“No, onhan meillä täällä näitä nahkatuotteita”, Valo naureskelee ja..

Kenkämummo ja Tenoxit

Kallio on sykkivä ja moderni. Mutta ei ongelmaton.

Sen tietää Harjutorilla asuva opiskelija Niina, 24, joka ei tahdo vuokraemäntänsä tietävän haastattelusta.

“Tulin iltapäivällä töistä, ja kotioveni vieressä istui kaksi nistiä valmistautumassa piikille lusikat ja sytkärit käsissään.” Niina muutti Harjutorille viime syksynä, vain muutama kuukausi alueen vintit kesäkuussa käräyttäneen tuhopolttajan tekosten jälkeen.

“Kellari jouduttiin sulkemaan ylimääräisellä lukolla, kun joku piikkihuumeiden käyttäjä

muutti sinne talveksi asumaan

Harjutori sijaitsee Helsinginkadun alussa. Vierekkäin kivijalassa nököttävät kiltisti hieromalaitos, seksikauppa ja Siiloan seurakunta.

Hurja meno johtuu lähellä sijaitsevasta Vaasanaukiosta, jolla ennen sijaitsi surullisenkuuluisa ravintola Syntipukki. Lähiravintolassa istuskellessa saattaa saada tarjouksen: “Osta mun Tenoxit, kakskyt-milligrammaisia, koko laatta kakskyt euroa.” Tenox on ahdistukseen määrättävä psyykenlääke.

Tänä vuonna Kalliosta on uutisoitu kuitenkin

vain kaksi ammuskelutapausta.

Ampumatapauksista hurjemmassa lomilta palaamatta jäänyt vanki hikeentyi Vilhon pubin henkilökunnalle, joka oli määrännyt herralle porttikiellon ja yritti ampua baarimestaria päähän. Onnekas baarimestari selvisi hötäkästä naarmulla.

Poliisin mukaan Kallio on rikostilastoissa kelpo kakkonen heti ydinkeskustan jälkeen. Ainoa, jossa Kallion peruspiiri sekä Sörnäinen ja Harjun alue johtavat kirkkaasti, ovat huumausainerikokset. Niitä Kallio on tänä vuonna tuottanut tilastoihin 14 prosenttia koko Helsingistä. Keskustan Kluuvi pääsee vain vajaaseen kahteentoista prosenttiin.

Öinen kävely ulkona on turvallista:

kaupungin ryöstöistä vain noin joka kymmenes tapahtuu Kalliossa.

Kluuvi yltää lähes viidennekseen koko kaupungista.

Pulu12

Oma lukunsa ovat Kallion

epäonniset desperadot.

Paikallisten ravintoloitsijoiden mukaan legendaarisin on “kenkämummona” tunnettu vanhempi naishenkilö, jolla on tapana kävellä ravintolapöydän viereen ja lupaa kysymättä nauttia pöydän antimet. Lempinimi on peräisin tavasta toimia tilanteessa, jossa asiaan puututaan:

hän nappaa kengän jalastaan ja lyö.

Yllättyä ei pidä myöskään satunnaisista näkymättömille piruille räyhäävistä amfetamiinikäyttäjistä.

helsinginkatuportaat.

”   Kallio Shopping Guide

1. Tattoo Nation, Vaasankatu 4
Ikkunassa pieni kyltti kertoo: “Support your local Bandidos”. Pahiksen tavaratalo: lävistykset, tatuoinnit, korut, paidat ja kannabiksen käyttötarpeet yhdestä paikasta. Kauppa tarjoaa myös Rosvo-tekstitettyjä lippiksiä, ainoana Helsingissä.

2. Matkatoimisto Zerkalo, Vaasankatu 10
Akvaarioikkunoilla varustettu piskuinen matkatoimisto myy ryhmämatkoja mm. Pietariin. Talvella päsee edulliseen hintaan Slovakiaan laskettelemaan. Neuvostonostalgiaa yhdistettynä moderniin kokeilunhaluun.

3. Goofin’ records, Hämeentie 46
Rokkarin mekka: valtavan fifties-rock -valikoiman lisäksi liike myy James Dean ja Marilyn Monroe -julisteita, ne rockeimmat kauluspaidat sekä hiusrasvaa.

4. Street Beat, Porthaninkatu 9
One Wayn vakava kilpailija lähellä ostajia. Trendikkäitä ja erikoisia vaatteita, huimaava t-paitojen valikoima Itä-Saksa-aiheisista Britney Spearsiin. Painattaa Eestissä erikoisimmat itse.

5. Hytösen puoti, Helsinginkatu 9
Samalla paikalla vuodesta 1926. Ja tavara on sen mukaista: naisten sukkanauhaliivejä, hakaneuloja, lahjehousuja. Perinteikäs kalliolainen naistenvaateliike, johon kanta-asiakkaat tulevat kauempaakin – jopa taksilla.

6. Antiikkikahvila, Viides linja 21
Kotoisa antiikkipuoti kolmessa eri kerroksessa. Täältä ostetaan pakolliset aterimet ja lautanen mukaan Pelastusarmeijan yömajaan mentäessä. Myös kotitekoista juustokakkua.

7. Next century fashion, Hämeentie 5 A
Hämeentien alkupäähän ryhmittyneiden etnisten liikkeiden kruunu: koko Helsingin mustan väestön oma vaateliike. Kaupan takaosassa on kampaamo – myös valkoisille hiuksille.

8. Antikvariaatti Ervasti, Torkkelinkatu 4
Kirjoja, kirjoja, kirjoja: jos täältä ei etsimäänsä löydä, sitä tuskin on julkaistukaan. Omistaja neuvoo auliisti, ja suosittelee vielä lisääkin. Myös hinnat ovat neuvoteltavissa.

9. Piippu.com, Kustaankatu 4
Kannabisaiheisia tuotteita myyvän postimyynnin noutopiste. Jointtipapereita, koottavia piippuja, grammantarkkoja vaakoja ja t-paitoja. Takuuvarmasti poliisin erityistarkkailussa.

10. Indian market, Hämeentie 1 C
Kaikki se Intiasta, mitä et Indian Bazaarista löydä: saippuat, ruoka, taloustavarat, hiusvärit ja Bollywood-leffavuokraamo. Jos olet kyllästynyt amerikkalaisiin action-elokuviin, kokeile tätä.

File: Kallio

Alue: Varsinainen Kallio alkaa Hakaniemestä, rajoina toimivat Kurvi, Helsinginkatu, junarata ja Eläintarhanlahti. Tässä jutussa rajoina väljästi Sörnäisten rantatie ja Vaasankatu. Kallion keskiönä pidetään Linjoja ja Torkkelinmäkeä.
Väkiluku: noin 33 000
Työttömyys: 9,2 % vuonna 2001 (koko Helsinki 8,5 %)
Väestötiheys: noin 9 000 henkeä / neliökilometri (Suomen keskiarvo 17 henkeä)
Korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus aikuisista: 31,4 % (koko Helsinki 32,8 %)

Kantakaupungin halvin olut

Kallion Kaivotorppa 2,50 E (0,5l)
Helsinginkatu 1
Soittoruokala Roskapankki 2,50 E (0,5l) Helsinginkatu 20
Iltakoulu 3,00 E
Vaasankatu 5
Stella Star bar 2,00 E su-to klo 21-00 (0,4l) Helsinginkatu 21

Kallion alueella on yli 100 anniskeluravintolaa. Oluen pohjahinta on 50 senttiä desilitralta.
Virtuaalinen turistiretki Kallion baareihin osoitteessa www.baarikierros.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s