Kalakukko

Kalakukko13

Kalakukko

Jotkut vanhemmat ihmiset ( erityisesti ) pitävät kalakukosta ja se pitää ostaa nimenomaan Kuopiosta ! Tämä on äitini ja isäni kalakukko… / Some old people ( especially ) are fond of Kalakukko and it must be bought from Kuopio ! This is my mom and dads…

Wikipedia:   ”  Kalakukko on suomalainen perinneruoka, yleisemmin Savossa tarjottu ja valmistettu. Se on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi heinäkuussa 2002.

Kalakukossa ruistaikinakuoren sisään leivotaan yleisesti kalaa sekä sian kylkeä. Kalakukkoa paistetaan uunissa, perinteisesti leivinuunissa, paisto kestää 5–7 tuntia. Kalakukossa sana kukko ei luultavasti liity kanalintu-urokseen eli kukkoon, vaan nimen alkuperä on muualla. Yhden selityksen mukaan nimi liittyy kätkemiseen ja paketoimiseen, kalakukon kuori on siis eräänlainen kukkaro. Nimityksen alkuperänä voi olla myös huippua, kukkuraa tai kukkulaa tarkoittava sana kukku. Onhan kalakukko muihin leivonnaisiin verrattuna muodoltaan kukkurainen…   ”

/  ”  Some Finnish-speakers today find the name kalakukko somewhat amusing, as kala is Finnish for ”fish” and kukko is ”rooster”, leading to the oft used but non-morphological translation, ”fish cock”. However, the archaic form of kukko is derived from the same root as kukkaro (purse). Kukko also might come from a Finnish word of kukkula, hill, because the dish is elevated.

Kalakukko obtained Traditional Speciality Guaranteed (TSG) status in Europe in 2002…  

Kalakukko is a traditional food from the Finnish region of Savonia made from fish baked inside a loaf of bread. The Cornish pasty from Cornwall has the same basic idea of complete packed lunch. Kalakukko is especially popular in Kuopio, capital city of the Northern Savonia region. Kuopio is home to many kalakukko bakeries. The city also hosts an annual kalakukko baking contest.

Traditionally, kalakukko is prepared with rye flour (like ruisleipä), although wheat is often added to make the dough more pliable. The filling consists of fish, pork and bacon, and is seasoned with salt (unless the pork is already salted). After being baked for several hours, traditionally in a masonry oven, kalakukko looks much like a large loaf of rye bread. If prepared correctly, bones of the fish soften and the meat and fish juices cook thoroughly inside the bread. This results in a moist filling.

Traditionally, the fish used in kalakukko is either vendace (Finnish: muikku), or European perch (Finnish: ahven)…  ”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s